top of page

Gedragsregels:

Er zijn regels, geschreven en ongeschreven over het gedrag. Hier staan ze op een rijtje

 

Wees sportief:

Concentratie is een belangrijk onderdeel bij de petanquesport. Wees daarom stil en sta stil als een speler in de cirkel staat en zich aan het concentreren is voor zijn of haar worp. Geef geen onnodig commentaar op iemands spel. Waardeer een mooie boule, ook al is hij van de tegenstander of zeg helemaal niets.

 

Ken je plaats.

Blijf, als de tegenstander aan de beurt is, buiten de baan. Stap niet de baan in om te kijken wie er ligt maar wacht af wat de tegenstander aangeeft. Als de tegenstander aangeeft dat zij op punt liggen, ben jij aan de beurt om de situatie te beoordelen. Als de tegenstander eerst gaat meten mag je uiteraard wel de baan op om te kijken of het meten goed verloopt. Sta, als je niet gooit, altijd achter de cirkel, of ruim voorbij de but of buiten de baan. Neem altijd tenminste 1,50 meter afstand. Ga niet bewegen, lopen of luid spreken als de tegenstander gaat werpen. Dergelijk gedrag wordt, zeker tijdens toernooien en door wedstrijdspelers, als zeer onsportief ervaren. Officieel is de toegestane tijd tussen het werpen van een boule en de volgende 1 minuut. Houdt hiermee rekening. Let op voordat je de baan inloopt of je geen andere partij hindert. Geduld is een schone zaak. Wanneer je naar een andere partij kijkt, bemoei je dan niet met de wedstrijd. Onthoud je (ook hier) van commentaar. Betreedt nooit en te nimmer het speelveld wanneer je geen deel neemt aan de betreffende partij.

 

Wees duidelijk:

Wacht aan het eind van een mène (speelronde) met oprapen van de boules totdat overeenstemming is verkregen over de gescoorde punten. Herhaal na elke mène duidelijk de stand en vraag bevestiging van je tegenstander.

 

Scheidsrechter nodig?:

Als de partijen het er niet over eens zijn wie er ligt, vraag dan een scheidsrechter. Bij officiële wedstrijden is een scheidsrechter aanwezig. Op gewone clubspeeldagen kan een speler van een andere partij gevraagd worden. Roep nooit, maar loop naar de scheidsrechter en wacht totdat hij beschikbaar is. Accepteer het oordeel van de scheidsrechter.

bottom of page