top of page

Jeu de Boules is Cool

Speeldagen:
Zaterdag : v.a. 13.00
Woensdag: v.a 13.30
Dinsdag   : v.a.  19.30

Petanque of Jeu-de-Boules zijn begrippen die in Nederland door elkaar heen worden gebruikt maar we bedoelen hetzelfde. Eigenlijk is petanque een specifieke vorm van jeu-de-boules.
Petanque wordt beoefend als sport, als topsport maar ook als een gezelligheidsport. Onze vereniging heeft zelfs Europese en Nederlandse kampioenen geleverd. Er zijn leden die vooral genieten van het samen met anderen bezig zijn. Het is een sport die door iedereen kan worden beoefend, jong en oud, mobiel of minder mobiel.

Het is een sport waarbij je kan ontspannen en onthaasten door bezig te zijn met het spel en andere mensen.

 

Het is ook een redelijk goedkope sport, een set van drie officiële boules is te koop vanaf €90 en gaan jaren mee. De contributie bedraagt €70 per jaar.
 

Hoe wordt petanque gespeeld?

 

Petanque wordt veel gespeeld met twee tegen twee, maar één tegen één en drie tegen drie zijn ook gangbare vormen. Als gespeeld wordt met twee tegen twee of één tegen één hebben de spelers elk drie boules om te spelen. Als gespeeld wordt met drie tegen drie hebben de spelers elk twee boules.
In een wedstrijd spelen twee teams tegen elkaar. Het team dat de toss wint, mag beginnen en gooit het kleine doelballetje uit op een afstand tussen de 6 en 10 meter en gooit de eerste boule. Daarna speelt het andere team. Het doel is om de boule van de tegenstander te verbeteren. Lukt dat niet, dan speelt dit team nogmaals en gaat net zo lang door tot dat de boule wel is verbeterd of tot alle boules zijn gespeeld. Lukt het verbeteren wel of zijn alle boules gespeeld dan speelt het andere team weer. Als alle boules zijn gespeeld, worden de punten geteld. Per ronde kunnen er maximaal 6 punten worden gehaald.
Een wedstrijd gaat tot 13 punten en bestaat uit verschillende werprondes (menes)
Petanque is een technische sport, er is geen kracht voor nodig. Twee aspecten zijn belangrijk: de techniek om een boule te gooien en het kunnen “lezen” van het terrein; als je goed kijkt naar het terrein dan zie je of het schuin loopt, of er obstakels zijn en oneffenheden die de richting van de boule beïnvloeden.

 

bottom of page